De foto die nu in het Weverijmuseum hangt.

Prominente plek in Weverijmuseum voor oprichter Verhagen

dinsdag 12 februari 2019 - 10:30|martin de bruijne

 

 

GELDROP – Hij was de grondlegger van het Weverijmuseum in Geldrop. In 1983 richtte Dr. F. Verhagen het museum op. Reden voor bestuur en vrijwilligers van het Weverijmuseum om de grondlegger een prominente plek te geven in het museum. Zaterdag is daarom een foto van Verhagen officieel onthuld.

 

Door Martin de Bruijne

 

Vrijwilliger Jan Gijsberts van het Weverijmuseum Geldrop heeft het nodige werk gemaakt van de onthulling. Bij de officiële onthulling ging hij in op de ontstaansgeschiedenis van het Weverijmuseum en de ontwikkeling richting het heden. “Vanaf 1979 heeft Dr. F. Verhagen zich in de Stichting Industriële Oudheidkamer van Geldrop sterk gemaakt voor het oprichten van een weverijmuseum”, geeft Gijsberts aan. 

 

Fabriekspand

Vier jaar later was het Weverijmuseum Geldrop een feit. Gevestigd in een leegstaand fabriekspand, voorheen Kousenfabriek Neko in de Heilige Geeststraat. “De opening vond destijds plaats op 16 juni 1983 en werd verricht door oud minister president Van Agt, toen pas benoemd als commissaris van de Koningin van Noord-Brabant. Vanaf dat moment is men aan de slag gegaan met allemaal vrijwilligers die de basis hebben gelegd van het huidige museum”, aldus Gijsberts. 

Het museum verhuisde in 1999 naar het centrum. Het Weverijmuseum kreeg een plek in het gerestaureerde fabriekspand van de Firma Van den Heuvel en Zoon. “Gelijktijdig is toen een exacte replica van het oude waterrad uit 1874 geplaatst, wat nu in volle glorie en in werking is te zien in ons museum”, geeft vrijwilliger Gijsberts aan.

 

Ereburger

Dries van Agt mocht op 8 september 2000 het vernieuwde Weverijmuseum openen, nu als ereburger van Geldrop. Gijsberts: “Al die jaren draait het museum al op vrijwilligers die inmiddels een grote schat aan kennis hebben opgedaan. Met name de vaklui die zelf in het verleden in diverse textielbedrijven hebben gewerkt zijn de ziel van het museum en brengen nog regelmatig de disciplines van het textielvak in de praktijk.”

Vrijwilligers gaven en geven rondleidingen, maar de vergrijzing slaat ook bij het Weverijmuseum toe. Er zijn steeds minder mensen die dit kunnen doen. “Daarom is al hun kennis vastgelegd middels tekst, geluid en beeld. En ook is er veel vastgelegd van de textielhistorie van Geldrop en de regio.” 

 

Pionierswerk

Sinds medio vorig jaar is het vernieuwde Weverijmuseum open voor het publiek. Volgens de vrijwilligers is het Geldropse Weverijmueum “een modern museum, waar Geldrop-Mierlo trots op mag zijn.”

En dat alles door de inzet van Dr. Verhagen. Gijsberts: “Ik denk zeker ook dat uw vader erg trots zou zijn geweest als hij had kunnen bevroeden dat gezien zijn passie voor industrieel erfgoed dit op deze manier tot stand is gekomen.”

Reden voor het Weverijmuseum om de grondlegger een prominente plaats in het museum te geven. “Wij hebben als museum gemeend door een afbeelding van hem een permanente plaats te geven, zodat zijn pionierswerk onder de aandacht blijft.”

Algemeen directeur Flamink van het Weverijmuseum en de zoon van Verhagen hebben zaterdag de beeltenis officieel onthuld. 

Gerelateerde nieuwsberichten

15-jarige Geldroppenaar verdachte gewapende overval GELDROP - Eén van de aangehouden verdachten van een gewapende overval donderdag in Geldrop blijkt pas 15 jaar oud. Het gaat om een jongen uit Geldrop, die samen met een... 22 februari 2019 - 13:49
Aanhoudingen na gewapende overval Geldrop GELDROP - De politie heeft twee mannen aangehouden die worden verdacht van een gewapende overval op supermarkt Aldi in Geldrop donderdagavond. De gewapende overval op de Aldi aan het Sint... 22 februari 2019 - 07:56
Juul Oosterhof Voorleeskampioen van Mierlo MIERLO – Juul Oosterhof is voorleeskampioen van Mierlo. Zij won vorige week de lokale voorleeswedstrijd . Er waren dit jaar vier kandidaten van basisscholen in Mierlo: Famke Bossema van De... 19 februari 2019 - 09:17
Bezwaar tegen bouwplan hoek Laarstraat GELDROP – Het is te groot, er is slecht over gecommuniceerd met de buurt en het staat goed functioneren van molen ‘t Nupke in de weg. Er zijn nogal wat... 19 februari 2019 - 09:04
Erdym Beylik Geldropse voorleeskampioen GELDROP – Erdem Beylik is de nieuwe voorleeskampioen van Geldrop. Duidelijk, enthousiast en theatraal las hij voor uit ‘Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown.’ De leerling uit groep zeven van... 12 februari 2019 - 09:56
Heppie in Geldrop GELDROP – Deze week beginnen de professionals aan hun gezamenlijke training. De bouwvakkers werken ondertussen gestaag door. Medio maart moet het Heppie (t)Huis in Geldrop klaar zijn. “De bedoeling is... 6 februari 2019 - 11:52