Archiefbeeld.

Geldrop centrum blijft punt van discussie

woensdag 30 januari 2019 - 10:52|Jolein van der Ven

GELDROP – Het is tijd voor actie wat betreft het centrum van Geldrop. Daarvoor pleitte Thomas Schouten (VVD) tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandagavond. Dat Geldrop tussen Eindhoven en Helmond ligt en mensen steeds meer online kopen, zijn geen redenen om met leden ogen aan te zien hoe het centrum ten onder gaat. Schouten vroeg namens zijn partij een interpellatiedebat aan voor de vergadering om de noodzaak van het probleem te accentueren.

Schouten begon met het refereren aan een filmpje dat hij had gezien waarin een mede-raadslid het centrum van Geldrop had neergezet als ‘niet meer dan een boodschappencentrum’. “Dat schoot bij ons in het verkeerde keelgat, we hebben altijd een bloeiend centrum gehad”, stelde Schouten. 
Het argument dat het raadslid had gehoord dat Geldrop tussen Helmond en Eindhoven in ligt en mensen simpelweg liever daar gaan winkelen, was voor Schouten geen reden voor het steeds meer teruglopend winkelend publiek in zijn eigen dorp: “We hebben altijd tussen die twee steden in gelegen, dat is niet iets van de laatste jaren. Een centrum waarin men kan werken, wonen, winkelen en recreëren, dat is wat we altijd hebben gewild. Wanneer heeft het college die visie opgegeven?”  
Ook de enorme toename van online koopgedrag was voor hem geen argument: “Dat geldt ook voor alle andere gemeenten.” Hij noemde het vasthouden aan het betaald parkeren als een drempel voor het winkelend publiek en opperde een proef met een blauwe zone. Daarvoor refereerde hij aan de enquête die winkeliers in het gebied in 2015 hebben gehouden, waarbij 10.000 mensen hun handtekening zetten tegen betaald parkeren. “En die werd gewoon genegeerd”, ging Schouten verder.
Het VVD-raadslid noemde een fietsenwinkel uit Geldrop die onlangs besloot zijn spullen te pakken en in Eindhoven verder te gaan. “Over een paar jaar hebben we nog een Albert Heijn, een Nettorama en twintig kappers. Dat is voor ons onverteerbaar en we roepen de wethouder op tot actie.”
Hij sloot zijn betoog af met een verwijzing naar het St. Anna ziekenhuis, dat bezoekers uit de hele regio naar Geldrop trekt. “Die moeten we zien vast te houden, zodat ze langer in Geldrop blijven dan de doktersafspraak die ze hier hebben.” 

Illusie
Dat zo’n pleidooi nou juist van de VVD moest komen, noemde wethouder Marc Jeucken ‘opmerkelijk’. “De VVD is de partij van de vrije markt, en nu vraagt juist deze partij om een ‘staatsingreep’ om het centrum te redden.”
Dat gezegd hebbende, gaf de wethouder aan de mening van Schouten te delen dat het centrum een grote zorg is. “Maar dat is landelijk een probleem. Het aantal fysieke winkels zal de komende tien, twintig jaar alleen maar verder dalen. Het is een illusie om te denken dat we alle winkels die verdwijnen kunnen vervangen door andere winkels.” Jeucken wees daarbij naar omliggende gemeenten die net zo erg, zo niet erger, last hebben van leegstand in het centrum. Het argument van Schouten dat het ziekenhuis bezoekers trekt, weerlegde hij met de opmerking dat de gemiddelde opnameduur flink is gedaald en wees op dag-opnames die de wekenlange ziekenhuisverblijven hebben vervangen. Denken dat mensen uit de regio in Geldrop gaan winkelen vanwege het ziekenhuis, noemde de wethouder een illusie. Jeucken  wees toch naar het internet als grote reden voor het teruglopende ‘fysieke’ winkelen: “De omzet van webshops stijgt gigantisch. En al het geld dat daar wordt uitgegeven, kan niet meer in fysieke winkels worden uitgegeven.” Jeucken noemde daarbij vergrijzing als ‘misschien wel de grootste boosdoener’. 

Mee moeten leren leven
Marc Jeucken gaf aan weldegelijk op allerlei manieren bezig te zijn om van Geldrop centrum weer een aantrekkelijke plek te maken. “We blijven het winkelgebied onderschrijven en doen van alles om het centrum weer een bruisende plek te maken, met bijvoorbeeld village-marketing en de werkgroep Leegstand.” Ook vertelde hij over het zogenaamde centrumplan 2.0 dat voor de zomervakantie op tafel moet liggen, of in elk geval een kadernota daarvan. Maar de terugloop van het aantal winkels is volgens de wethouder ‘iets waar we mee moeten leren leven’. Daarbij wees hij de VVD’er erop dat een discussie over betaald parkeren thuishoort in de begroting. “Uw raad heeft er in 2013 mee ingestemd en wij doen niets meer dan het uitvoeren wat door u is vastgesteld.”
Daarbij gaf de wethouder aan dat de leegstand in de gemeente in de landelijke tendens niet opvallend hoog is, wat Schouten daarna beantwoordde dat de 0% leegstand in Mierlo daar dan wel flink bij helpt.

Parkeren en steentjes
Frans Stravers (DGG), het raadslid in het door Schouten aangehaalde filmpje, noemde ook het internet als grote reden van de winkel-problemen in het centrum. “Blijkbaar heb ik in 3 seconden het hele centrum opgegeven, maar ik vind het centrum ook belangrijk. We moeten waarden toevoegen en naar een verblijfcentrum toewerken.”
Ton van Happen (D66) noemde retail-ontwikkelaars die niet uit de regio komen maar de panden in het centrum kopen bij wijze van investering als belangrijke reden voor de spelende problemen: “Zij rekenen te hoge huurprijzen voor de winkeliers. We kunnen wel allerlei acties voeren over parkeren en de steentjes in het centrum, maar we moeten vooral zorgen dat het voor ondernemers aantrekkelijk is om hier te ondernemen.”  

Wethouder Jeucken wees nogmaals op het ‘centrumplan 2.0’ dat in de eerste helft van dit jaar op tafel moet liggen. “We kunnen tijdens een debat nu niet te diep op de details ingaan. Maar wij zijn weldegelijk heel positief.” 

Gerelateerde nieuwsberichten

Zorgwoningen en restaurant in voormalige Jozefkerk GELDROP – Er ligt een nieuw plan voor de leegstaande Sint Jozefkerk in Geldrop. De kerk in Braakhuizen-Zuid gaat als het aan de eigenaren ligt omgebouwd worden tot zorgwoningen. De... 24 april 2019 - 08:46
Paard van Schenkels naar Maker Faire Berlijn HEEZE – Vriendenkring Schenkels levert in mei een bijdrage aan de Maker Faire in Berlijn, met hun bewegende paard uit de theaterparade van 2018. Het huizenhoge stalen ros oogstte lof... 23 april 2019 - 13:24
Historische legervoertuigen rond Strandbad Nuenen NUENEN - Oude trucks, Amerikaanse jeeps en tal van andere historische voertuigen bij het Strandbad Nuenen. Club Wheels hield daar zondag de publieksdag. Tientallen voertuigen uit, voornamelijk, de Tweede Wereldoorlog... 21 april 2019 - 12:49
Veroorzaker dodelijk ongeval krijgt taakstraf MIERLO – Een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Deze straf krijgt een 25-jarige man uit Mierlo voor het veroorzaken van een verkeersongeval... 17 april 2019 - 14:25
De Lepelaar verlaat de Wielewaal na 51 jaar GELDROP- Na 51 jaar gaat cafetaria De Lepelaar verhuizen. Winkelcentrum Wielewaal wordt verruild voor het centrum van Geldrop. Niet van harte overigens, eigenaar Peter Melis was liever op zijn vertrouwde... 17 april 2019 - 14:01
Toekomst kermis staat op het spel GELDROP-MIERLO – Het wordt steeds lastiger om de kermis in Geldrop te organiseren. De ruimte in het centrum wordt alsmaar kleiner, winkeliers zien liever geen attracties voor hun deur en... 17 april 2019 - 08:53