Sjef Smeets presenteert boek over geschiedenis St. Anna Ziekenhuis

dinsdag 15 januari 2019 - 16:04|Jolein van der Ven

 

GELDROP – Vijf jaar lang worstelde Sjef Smeets (79) zich door archieven, jaarverslagen en honderden foto’s met als doel de geschiedenis van het Sint Anna Ziekenhuis helder in beeld te krijgen. De achterliggende gedachte: zonder geschiedenis geen heden of toekomst. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de St. Anna Zorggroep dinsdag nam Ingrid Wolf, die de raad van toezicht van de zorggroep voorzit, het kersverse boek aan van de auteur. Eigenlijk nam zij voldoende exemplaren van het boek aan om die onder personeelsleden van het ziekenhuis uit te delen. Een symbolisch gebaar naar de nieuwe generatie zorgverleners, want ‘jong en oud kunnen veel van elkaar leren’ volgens de auteur. 

Het begon allemaal met een foto-expositie in 2013. Ter ere van een open dag die het St. Anna ziekenhuis organiseerde, vroeg de toenmalige directeur van het ziekenhuis aan Smeets of hij foto’s kon verzamelen. Smeets deed een oproep in de krant in de hoop zo een aantal foto’s bij elkaar te krijgen die de geschiedenis van het ziekenhuis in beeld brachten. “We kregen er vijfduizend. Van oud-medewerkers én van andere Geldroppenaren. En niet alleen foto’s, maar ook veel bijbehorende verhalen.” In de vijf jaar die volgden, belandden naast de foto’s ook talloze documenten, jaarverslagen en archiefstukken bij Smeets in de verzamelmappen. Alle veranderingen, verhuizingen en verbouwingen tussen 1931 en 2017 staan nu chronologisch in zijn boek, genaamd St. Anna. Alle verzamelde informatie gaat straks naar het Historisch Documentatiecentrum Geldrop-Mierlo. 

Zusters uit Schijndel
In zijn zoektocht naar de feiten en verhalen in deze geschiedenis, belandde hij al snel op de zolder bij de zusters in Schijndel, die vroeger werkzaam waren in het ziekenhuis. De zusters vormen zelf een onmisbaar deel van de geschiedenis van het Geldropse ziekenhuis en vormden daarmee een belangrijke bron aan informatie én verhalen. Smeets is als oud-werknemer van het ziekenhuis dan ook een oude bekende van ze. 23 januari gaat de schrijver de dertien nog levende zusters uit die tijd bezoeken om ze allemaal persoonlijk een exemplaar van zijn werk te overhandigen, een fijn vooruitzicht voor de auteur: “De zusters zijn nu van leeftijden variërend van 75 tot 104 en ik heb ze allemaal nog gekend. Dat wordt heel bijzonder.” 

Biljarten in badjas
Smeets weet naar eigen zeggen ‘de weg in de ziekenhuiswereld’, maar is ook niet onbekend met schrijven: eerder schreef hij verschillende boeken over de oorlogsgeschiedenis van zijn geboortestad Kerkrade, en tijdens zijn carrière schreef hij als organisatieadviseur onder andere talloze columns over de zorg. Schrijven is dan ook ‘een soort levensbehoefte’ voor Smeets. In het dagelijks leven was hij echter altijd adviseur. Twintig jaar lang werkte hij in het St. Anna ziekenhuis.  De laatste veertien jaar werkte hij daarnaast, op verzoek van de Nationale Ziekenhuisraad en het Nationaal Ziekenhuisinstituut ook als adviseur voor de Nederlandse ziekenhuiswereld.

In zijn werkende leven heeft Smeets veel veranderingen in de zorg gezien. Een van de opvallendste veranderingen is volgens hem de gemiddelde verpleegduur: “In 1970 was die gemiddeld 16 a 17 dagen. Er lagen genoeg mensen in het ziekenhuis waar niet elk uur naar gekeken hoefde te worden.” Dat zorgde voor taferelen die je vandaag de dag niet meer zal treffen in een ziekenhuis. “Dan gingen patiënten van de chirurgische mannenafdeling in hun pyjama en badjas een potje biljarten bij Café van Bakel naast het ziekenhuis. Als ze te lang wegbleven, werden ze wel weer door de zusters teruggehaald.” Ook was het niet ongekend dat zuster Arnolda, het afdelingshoofd, een biefstukje ging halen aan de overkant bij slager Van Zeeland als een terminale patiënt daarom vroeg. “Dat soort dingen kun je je nu niet meer voorstellen”, vertelt Smeets.

De zorg moet weten waar ze vandaan komt

Inmiddels ligt de gemiddelde verpleegduur op drie a vier dagen. Ook kom je volgens Smeets niet in een verpleegtehuis als je niet 90 jaar oud bent en minstens drie kwalen hebt. “Er is zo erg in de zorg geknepen. Ik heb eindeloos veel respect voor de mensen die er nu nog in werken, die krijgen heel wat voor hun kiezen.” Dat respect alleen niet genoeg is, baart Smeets zorgen over de toekomst: “Er komt een ernstig personeelstekort, dat is het ergste wat je kunt verwachten. Mensen in de zorg hebben het te druk, en er wordt veel meer van ze verwacht dan vroeger. Je moet er aardig wat voor in huis hebben.” 
De veranderingen zijn volgens de schrijver goed te zien in de kloof die op dit moment bestaat tussen de oudere en jongere generaties medewerkers in de zorg. “De oudere generatie heeft gewerkt in een situatie waarin sociaal contact met de patiënten erg belangrijk was. De nieuwe generatie rijdt de hele dag met een computerkar rond en kan door tijdgebrek veel minder met de patiënt in gesprek. Beide groepen kunnen heel veel van elkaar leren, maar ze begrijpen elkaar lang niet altijd of hebben niet genoeg geduld voor elkaar.” Reden te meer voor de ervaren adviseur om de geschiedenis van het Geldropse ziekenhuis te vereeuwigen in een boek. “Zonder geschiedenis geen heden of toekomst. Dat hoeft niet altijd ver terug te gaan, wat mensen gisteren hebben geleerd heeft ook waarde. De zorg moet weten waar ze vandaan komt.” 

Help met het terugvinden van mensen 
Met het verzamelen van duizenden foto’s voor de expositie in 2013, waarvan er ook vele in het boek zijn beland, doken talloze naamloze gezichten op die allemaal deel uitmaken van de geschiedenis van het St. Anna. Sjef Smeets wil graag samen met Middenstandsbelangen op zoek naar een aantal van deze mensen -of hun nabestaanden- om ze bij elkaar aan tafel te krijgen om te praten over hun gedeelde verleden. 

Daarom volgt in deze krant een serie van tien weken waarin we op zoek gaan naar deze nog onbekende Geldropse gezichten. Wanneer u iemand (her)kent op de door ons geplaatste foto’s, wordt u verzocht een e-mail te sturen naar redactie@middenstandsbelangen.nl. Op deze manier wil Smeets samen met u herinneringen ophalen aan dit specifieke stuk geschiedenis.

Het boek, St. Anna, is vanaf morgen zowel online als bij boekhandels in de regio te koop voor 19,95 euro.

Gerelateerde nieuwsberichten

Geen Queen op stortplaats GELDROP/NUENEN – Geen film kijken bovenop de voormalige stortplaats Gulbergen. Niet luisteren naar de hits van rockband Queen en het levensverhaal van frontman Freddie Mercury beleven terwijl je zit op... 23 juli 2019 - 00:38
Slaan met hakbijl levert Geldroppenaar celstraf op GELDROP - Een 37-jarige man uit Geldrop heeft een celstraf van drie jaar waarvan één voorwaardelijk opgelegd gekregen vanwege poging tot doodslag. In december vorig jaar sloeg hij iemand meermaals... 19 juli 2019 - 13:47
OM wil Oost-Europese bendes zwaarder straffen REGIO – Rondreizende bendes worden voortaan harder aangepakt. Het Openbaar Ministerie gaat hogere straffen eisen tegen leden van internationaal opererende organisaties. Zo werden vorige week in Deurne drie Roemenen opgepakt,... 19 juli 2019 - 13:17
Geen Queenfilm op Gulbergen GELDROP – Geen buitenfilmavond bovenop de voormalige stortplaats. Filmhuis Hofdael wilde op vrijdag 9 augustus de Queenfilm Bohemiam Rapsody vertonen op de Gulbergen, maar heeft besloten de voorstelling te annuleren... 19 juli 2019 - 13:05
Kampioensschaal in Mierloos Voetbalmuseum MIERLO - Wie afgelopen week een bezoekje bracht aan het gratis toegankelijke voetbalmuseum Fanatic, het museum dat sinds begin april is gevestigd in hotel Hup te Mierlo, heeft ongetwijfeld tussen... 19 juli 2019 - 12:20
Blauwe zone in centrum Mierlo MIERLO – Er komt waarschijnlijk een blauwe zone in het centrum van Mierlo. Automobilisten hebben dan een parkeerschijf nodig om hun wagen te mogen parkeren. Het zou gaan om een... 17 juli 2019 - 13:55