Jeugdcarnavalsvereniging De Stillekes in Mierlo.

Vijfenvijftig jaar jeugdcarnaval met De Stillekes

woensdag 5 december 2018 - 13:08|

MIERLO – Het wordt een speciaal seizoen voor jeugdcarnavalsvereniging De Stillekes in Mierlo. De vereniging bestaat 55 jaar en viert dit in het komende carnavalsseizoen 2019. Voordat het zover is staat zaterdag 8 december het prinsenbal op de agenda. De avond begint om 19.30 uur in ’t Loesje, Vesperstraat 51 in Mierlo.

Om 21.11 uur nemen De Stillekes afscheid van prins Roel I en zijn adjudant Sam. Na zijn afscheid zal Roel van Aerle zijn functie van vorst weer oppakken. Om 22.11 uur zal de jubileumprins van De Stillekes bekendgemaakt worden. Zondag 16 december is er voor iedereen gelegenheid de nieuwe prins te feliciteren. De prinsenreceptie begint om 14.00 uur. 

Leerschool
Geen van de initiatiefnemers zullen vermoed hebben dat de door hen opgerichte carnavalsvereniging na 55 jaar nog steeds dezelfde rol zou vervullen. De club is opgericht door een groepje vrienden van rond de veertien en vijftien jaar. Zij wilden samen doen wat volwassenen deden: carnaval vieren.
De eerste carnavalsvereniging voor de Mierlose jeugd was De Fuik. Met zelfgemaakte prinsenonderscheidingen en verder weinig middelen werd het eerste carnaval gevierd. Om aan te sluiten bij de overige verenigingen in het dorp werd de naam al snel gewijzigd in De Stillekes: het begin van de kers.
De eerste prins van De Stillekes, Roland Janssen alias prins Chocomel I, is nog steeds van mening dat het een van de mooiste periodes in zijn leven is geweest. Een jaar prins van De Stillekes zijn geweest, is volgens hem iets waar je de rest van je leven met veel plezier én trots op terug kunt kijken.
Vanaf die eerste keer is er steeds een rode draad geweest, die de carnaval vierende jeugd bij De Stillekes heeft verbonden: er samen een feestje van maken. Dat is waar het om gaat en wat in al die jaren voorop is blijven staan.
In al die jaren is daarnaast ook rekening gehouden met alle tradities die horen bij het carnavalsfeest. De jeugd wordt vanaf het begin bij de vereniging wegwijs gemaakt in wat de tradities inhouden en betekenen. Waarom er een prins gekozen wordt, wat een adjudant doet, waarom dansmariekes dansen, etc. De Stillekes zijn de afgelopen 55 jaar een leerschool geweest voor carnaval vierend Mierlo. Menig Stilleke heeft zich later aangesloten bij een volwassenen verenigingen en sommigen zijn daar prins geworden.

Liefdes opgebloeid
Veel (oud)raadsleden en dansmariekes hebben een groot deel van hun jeugd bij De Stillekes doorgebracht. Ze zijn er binnengekomen, de eerste keer verliefd geworden of hebben er hun grote liefde ontmoet. Er zijn in de loop der jaren heel wat liefdes opgebloeid.
In de beginjaren werden ook voorzichtig de eerste pilsjes gedronken. Tegenwoordig is de jeugd tot 18 jaar honderd procent alcoholvrij: ook lol zonder alcohol. Maar wat door alle jaren is blijven bestaan is: er samen een feestje van maken.
Dat is wat De Stillekes ook voor het komende jubileumjaar voor ogen hebben. Te beginnen met het prinsenbal komende zaterdag 8 december. Zondag 13 januari houden De Stillekes een jubileumreceptie in ’t Loesje. 

Gerelateerde nieuwsberichten

15-jarige Geldroppenaar verdachte gewapende overval GELDROP - Eén van de aangehouden verdachten van een gewapende overval donderdag in Geldrop blijkt pas 15 jaar oud. Het gaat om een jongen uit Geldrop, die samen met een... 22 februari 2019 - 13:49
Aanhoudingen na gewapende overval Geldrop GELDROP - De politie heeft twee mannen aangehouden die worden verdacht van een gewapende overval op supermarkt Aldi in Geldrop donderdagavond. De gewapende overval op de Aldi aan het Sint... 22 februari 2019 - 07:56
Juul Oosterhof Voorleeskampioen van Mierlo MIERLO – Juul Oosterhof is voorleeskampioen van Mierlo. Zij won vorige week de lokale voorleeswedstrijd . Er waren dit jaar vier kandidaten van basisscholen in Mierlo: Famke Bossema van De... 19 februari 2019 - 09:17
Bezwaar tegen bouwplan hoek Laarstraat GELDROP – Het is te groot, er is slecht over gecommuniceerd met de buurt en het staat goed functioneren van molen ‘t Nupke in de weg. Er zijn nogal wat... 19 februari 2019 - 09:04
Prominente plek in Weverijmuseum voor oprichter Verhagen GELDROP – Hij was de grondlegger van het Weverijmuseum in Geldrop. In 1983 richtte Dr. F. Verhagen het museum op. Reden voor bestuur en vrijwilligers van het Weverijmuseum om de... 12 februari 2019 - 10:30
Erdym Beylik Geldropse voorleeskampioen GELDROP – Erdem Beylik is de nieuwe voorleeskampioen van Geldrop. Duidelijk, enthousiast en theatraal las hij voor uit ‘Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown.’ De leerling uit groep zeven van... 12 februari 2019 - 09:56