Jeugdcarnavalsvereniging De Stillekes in Mierlo.

Vijfenvijftig jaar jeugdcarnaval met De Stillekes

woensdag 5 december 2018 - 13:08|

MIERLO – Het wordt een speciaal seizoen voor jeugdcarnavalsvereniging De Stillekes in Mierlo. De vereniging bestaat 55 jaar en viert dit in het komende carnavalsseizoen 2019. Voordat het zover is staat zaterdag 8 december het prinsenbal op de agenda. De avond begint om 19.30 uur in ’t Loesje, Vesperstraat 51 in Mierlo.

Om 21.11 uur nemen De Stillekes afscheid van prins Roel I en zijn adjudant Sam. Na zijn afscheid zal Roel van Aerle zijn functie van vorst weer oppakken. Om 22.11 uur zal de jubileumprins van De Stillekes bekendgemaakt worden. Zondag 16 december is er voor iedereen gelegenheid de nieuwe prins te feliciteren. De prinsenreceptie begint om 14.00 uur. 

Leerschool
Geen van de initiatiefnemers zullen vermoed hebben dat de door hen opgerichte carnavalsvereniging na 55 jaar nog steeds dezelfde rol zou vervullen. De club is opgericht door een groepje vrienden van rond de veertien en vijftien jaar. Zij wilden samen doen wat volwassenen deden: carnaval vieren.
De eerste carnavalsvereniging voor de Mierlose jeugd was De Fuik. Met zelfgemaakte prinsenonderscheidingen en verder weinig middelen werd het eerste carnaval gevierd. Om aan te sluiten bij de overige verenigingen in het dorp werd de naam al snel gewijzigd in De Stillekes: het begin van de kers.
De eerste prins van De Stillekes, Roland Janssen alias prins Chocomel I, is nog steeds van mening dat het een van de mooiste periodes in zijn leven is geweest. Een jaar prins van De Stillekes zijn geweest, is volgens hem iets waar je de rest van je leven met veel plezier én trots op terug kunt kijken.
Vanaf die eerste keer is er steeds een rode draad geweest, die de carnaval vierende jeugd bij De Stillekes heeft verbonden: er samen een feestje van maken. Dat is waar het om gaat en wat in al die jaren voorop is blijven staan.
In al die jaren is daarnaast ook rekening gehouden met alle tradities die horen bij het carnavalsfeest. De jeugd wordt vanaf het begin bij de vereniging wegwijs gemaakt in wat de tradities inhouden en betekenen. Waarom er een prins gekozen wordt, wat een adjudant doet, waarom dansmariekes dansen, etc. De Stillekes zijn de afgelopen 55 jaar een leerschool geweest voor carnaval vierend Mierlo. Menig Stilleke heeft zich later aangesloten bij een volwassenen verenigingen en sommigen zijn daar prins geworden.

Liefdes opgebloeid
Veel (oud)raadsleden en dansmariekes hebben een groot deel van hun jeugd bij De Stillekes doorgebracht. Ze zijn er binnengekomen, de eerste keer verliefd geworden of hebben er hun grote liefde ontmoet. Er zijn in de loop der jaren heel wat liefdes opgebloeid.
In de beginjaren werden ook voorzichtig de eerste pilsjes gedronken. Tegenwoordig is de jeugd tot 18 jaar honderd procent alcoholvrij: ook lol zonder alcohol. Maar wat door alle jaren is blijven bestaan is: er samen een feestje van maken.
Dat is wat De Stillekes ook voor het komende jubileumjaar voor ogen hebben. Te beginnen met het prinsenbal komende zaterdag 8 december. Zondag 13 januari houden De Stillekes een jubileumreceptie in ’t Loesje. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Slaan met hakbijl levert Geldroppenaar celstraf op GELDROP - Een 37-jarige man uit Geldrop heeft een celstraf van drie jaar waarvan één voorwaardelijk opgelegd gekregen vanwege poging tot doodslag. In december vorig jaar sloeg hij iemand meermaals... 19 juli 2019 - 13:47
OM wil Oost-Europese bendes zwaarder straffen REGIO – Rondreizende bendes worden voortaan harder aangepakt. Het Openbaar Ministerie gaat hogere straffen eisen tegen leden van internationaal opererende organisaties. Zo werden vorige week in Deurne drie Roemenen opgepakt,... 19 juli 2019 - 13:17
Geen Queenfilm op Gulbergen GELDROP – Geen buitenfilmavond bovenop de voormalige stortplaats. Filmhuis Hofdael wilde op vrijdag 9 augustus de Queenfilm Bohemiam Rapsody vertonen op de Gulbergen, maar heeft besloten de voorstelling te annuleren... 19 juli 2019 - 13:05
Kampioensschaal in Mierloos Voetbalmuseum MIERLO - Wie afgelopen week een bezoekje bracht aan het gratis toegankelijke voetbalmuseum Fanatic, het museum dat sinds begin april is gevestigd in hotel Hup te Mierlo, heeft ongetwijfeld tussen... 19 juli 2019 - 12:20
Blauwe zone in centrum Mierlo MIERLO – Er komt waarschijnlijk een blauwe zone in het centrum van Mierlo. Automobilisten hebben dan een parkeerschijf nodig om hun wagen te mogen parkeren. Het zou gaan om een... 17 juli 2019 - 13:55
Meer dan twintig sollicitanten GELDROP-MIERLO – Twaalf mannen en elf vrouwen hebben gesolliciteerd naar de post van burgemeester in Geldrop-Mierlo. De commissaris van de Koning in Noord-Brabant, Wim van de Donk, heeft bekendgemaakt dat... 16 juli 2019 - 13:53