Jeugdcarnavalsvereniging De Stillekes in Mierlo.

Vijfenvijftig jaar jeugdcarnaval met De Stillekes

woensdag 5 december 2018 - 13:08|

MIERLO – Het wordt een speciaal seizoen voor jeugdcarnavalsvereniging De Stillekes in Mierlo. De vereniging bestaat 55 jaar en viert dit in het komende carnavalsseizoen 2019. Voordat het zover is staat zaterdag 8 december het prinsenbal op de agenda. De avond begint om 19.30 uur in ’t Loesje, Vesperstraat 51 in Mierlo.

Om 21.11 uur nemen De Stillekes afscheid van prins Roel I en zijn adjudant Sam. Na zijn afscheid zal Roel van Aerle zijn functie van vorst weer oppakken. Om 22.11 uur zal de jubileumprins van De Stillekes bekendgemaakt worden. Zondag 16 december is er voor iedereen gelegenheid de nieuwe prins te feliciteren. De prinsenreceptie begint om 14.00 uur. 

Leerschool
Geen van de initiatiefnemers zullen vermoed hebben dat de door hen opgerichte carnavalsvereniging na 55 jaar nog steeds dezelfde rol zou vervullen. De club is opgericht door een groepje vrienden van rond de veertien en vijftien jaar. Zij wilden samen doen wat volwassenen deden: carnaval vieren.
De eerste carnavalsvereniging voor de Mierlose jeugd was De Fuik. Met zelfgemaakte prinsenonderscheidingen en verder weinig middelen werd het eerste carnaval gevierd. Om aan te sluiten bij de overige verenigingen in het dorp werd de naam al snel gewijzigd in De Stillekes: het begin van de kers.
De eerste prins van De Stillekes, Roland Janssen alias prins Chocomel I, is nog steeds van mening dat het een van de mooiste periodes in zijn leven is geweest. Een jaar prins van De Stillekes zijn geweest, is volgens hem iets waar je de rest van je leven met veel plezier én trots op terug kunt kijken.
Vanaf die eerste keer is er steeds een rode draad geweest, die de carnaval vierende jeugd bij De Stillekes heeft verbonden: er samen een feestje van maken. Dat is waar het om gaat en wat in al die jaren voorop is blijven staan.
In al die jaren is daarnaast ook rekening gehouden met alle tradities die horen bij het carnavalsfeest. De jeugd wordt vanaf het begin bij de vereniging wegwijs gemaakt in wat de tradities inhouden en betekenen. Waarom er een prins gekozen wordt, wat een adjudant doet, waarom dansmariekes dansen, etc. De Stillekes zijn de afgelopen 55 jaar een leerschool geweest voor carnaval vierend Mierlo. Menig Stilleke heeft zich later aangesloten bij een volwassenen verenigingen en sommigen zijn daar prins geworden.

Liefdes opgebloeid
Veel (oud)raadsleden en dansmariekes hebben een groot deel van hun jeugd bij De Stillekes doorgebracht. Ze zijn er binnengekomen, de eerste keer verliefd geworden of hebben er hun grote liefde ontmoet. Er zijn in de loop der jaren heel wat liefdes opgebloeid.
In de beginjaren werden ook voorzichtig de eerste pilsjes gedronken. Tegenwoordig is de jeugd tot 18 jaar honderd procent alcoholvrij: ook lol zonder alcohol. Maar wat door alle jaren is blijven bestaan is: er samen een feestje van maken.
Dat is wat De Stillekes ook voor het komende jubileumjaar voor ogen hebben. Te beginnen met het prinsenbal komende zaterdag 8 december. Zondag 13 januari houden De Stillekes een jubileumreceptie in ’t Loesje. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Vandaag de hele dag: Serious Request op Wintersfeer GELDROP - Na een hele nacht lopen, liggen 3FM dj’s Jorien Renkema en Rob Janssen vandaag nog even te slapen in een hotel in Geldrop. Maar terwijl zij aan het... 19 december 2018 - 11:28
Geldrop-Mierlo verwelkomt 29 nieuwe Nederlanders GELDROP–MIERLO – Tijdens de jaarlijkse naturalisatieceremonie ontvingen maandag 29 inwoners van de gemeente Geldrop-Mierlo de Nederlandse identiteit. Zestien volwassenen en dertien kinderen, afkomstig uit verschillende landen, vierden dit samen met... 18 december 2018 - 10:32
Ilona Lucassen gehuldigd GELDROP – Judoka Ilona Lucassen (21) uit Geldrop werd maandag door burgemeester Link en wethouder Looijmans (Sport) gehuldigd in het gemeentehuis in Geldrop. In september behaalde zij in Almere de... 18 december 2018 - 10:26
Man opgepakt na bedreiging ambulancepersoneel in Heeze HEEZE - Een bewoner van een woning aan de Lokert werd zondagmiddag aangehouden nadat hij ambulancepersoneel ernstig had bedreigd. De man zit vast. Ambulancemedewerkers gingen naar de betreffende woning na... 17 december 2018 - 12:52
Wintersfeer geopend, drie weken winterplezier in hartje Geldrop GELDROP - Geldrop is weer klaar voor het komende seizoen: Wintersfeer werd woensdagmiddag geopend in het centrum van Geldrop. Tot en met 6 januari kunnen inwoners en bezoekers van Geldrop... 14 december 2018 - 12:42
Eerder aanleveren vanwege feestdagen REGIO - Middenstandsbelangen verschijnt ook tijdens de komende feestdagen. De verspreidingsdagen zijn donderdag 27 december en donderdag 3 januari. Vanwege de kortere productieweken sluiten we wel eerder af met het... 13 december 2018 - 13:13