Jeugdcarnavalsvereniging De Stillekes in Mierlo.

Vijfenvijftig jaar jeugdcarnaval met De Stillekes

woensdag 5 december 2018 - 13:08|

MIERLO – Het wordt een speciaal seizoen voor jeugdcarnavalsvereniging De Stillekes in Mierlo. De vereniging bestaat 55 jaar en viert dit in het komende carnavalsseizoen 2019. Voordat het zover is staat zaterdag 8 december het prinsenbal op de agenda. De avond begint om 19.30 uur in ’t Loesje, Vesperstraat 51 in Mierlo.

Om 21.11 uur nemen De Stillekes afscheid van prins Roel I en zijn adjudant Sam. Na zijn afscheid zal Roel van Aerle zijn functie van vorst weer oppakken. Om 22.11 uur zal de jubileumprins van De Stillekes bekendgemaakt worden. Zondag 16 december is er voor iedereen gelegenheid de nieuwe prins te feliciteren. De prinsenreceptie begint om 14.00 uur. 

Leerschool
Geen van de initiatiefnemers zullen vermoed hebben dat de door hen opgerichte carnavalsvereniging na 55 jaar nog steeds dezelfde rol zou vervullen. De club is opgericht door een groepje vrienden van rond de veertien en vijftien jaar. Zij wilden samen doen wat volwassenen deden: carnaval vieren.
De eerste carnavalsvereniging voor de Mierlose jeugd was De Fuik. Met zelfgemaakte prinsenonderscheidingen en verder weinig middelen werd het eerste carnaval gevierd. Om aan te sluiten bij de overige verenigingen in het dorp werd de naam al snel gewijzigd in De Stillekes: het begin van de kers.
De eerste prins van De Stillekes, Roland Janssen alias prins Chocomel I, is nog steeds van mening dat het een van de mooiste periodes in zijn leven is geweest. Een jaar prins van De Stillekes zijn geweest, is volgens hem iets waar je de rest van je leven met veel plezier én trots op terug kunt kijken.
Vanaf die eerste keer is er steeds een rode draad geweest, die de carnaval vierende jeugd bij De Stillekes heeft verbonden: er samen een feestje van maken. Dat is waar het om gaat en wat in al die jaren voorop is blijven staan.
In al die jaren is daarnaast ook rekening gehouden met alle tradities die horen bij het carnavalsfeest. De jeugd wordt vanaf het begin bij de vereniging wegwijs gemaakt in wat de tradities inhouden en betekenen. Waarom er een prins gekozen wordt, wat een adjudant doet, waarom dansmariekes dansen, etc. De Stillekes zijn de afgelopen 55 jaar een leerschool geweest voor carnaval vierend Mierlo. Menig Stilleke heeft zich later aangesloten bij een volwassenen verenigingen en sommigen zijn daar prins geworden.

Liefdes opgebloeid
Veel (oud)raadsleden en dansmariekes hebben een groot deel van hun jeugd bij De Stillekes doorgebracht. Ze zijn er binnengekomen, de eerste keer verliefd geworden of hebben er hun grote liefde ontmoet. Er zijn in de loop der jaren heel wat liefdes opgebloeid.
In de beginjaren werden ook voorzichtig de eerste pilsjes gedronken. Tegenwoordig is de jeugd tot 18 jaar honderd procent alcoholvrij: ook lol zonder alcohol. Maar wat door alle jaren is blijven bestaan is: er samen een feestje van maken.
Dat is wat De Stillekes ook voor het komende jubileumjaar voor ogen hebben. Te beginnen met het prinsenbal komende zaterdag 8 december. Zondag 13 januari houden De Stillekes een jubileumreceptie in ’t Loesje. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Zorgwoningen en restaurant in voormalige Jozefkerk GELDROP – Er ligt een nieuw plan voor de leegstaande Sint Jozefkerk in Geldrop. De kerk in Braakhuizen-Zuid gaat als het aan de eigenaren ligt omgebouwd worden tot zorgwoningen. De... 24 april 2019 - 08:46
Paard van Schenkels naar Maker Faire Berlijn HEEZE – Vriendenkring Schenkels levert in mei een bijdrage aan de Maker Faire in Berlijn, met hun bewegende paard uit de theaterparade van 2018. Het huizenhoge stalen ros oogstte lof... 23 april 2019 - 13:24
Historische legervoertuigen rond Strandbad Nuenen NUENEN - Oude trucks, Amerikaanse jeeps en tal van andere historische voertuigen bij het Strandbad Nuenen. Club Wheels hield daar zondag de publieksdag. Tientallen voertuigen uit, voornamelijk, de Tweede Wereldoorlog... 21 april 2019 - 12:49
Veroorzaker dodelijk ongeval krijgt taakstraf MIERLO – Een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Deze straf krijgt een 25-jarige man uit Mierlo voor het veroorzaken van een verkeersongeval... 17 april 2019 - 14:25
De Lepelaar verlaat de Wielewaal na 51 jaar GELDROP- Na 51 jaar gaat cafetaria De Lepelaar verhuizen. Winkelcentrum Wielewaal wordt verruild voor het centrum van Geldrop. Niet van harte overigens, eigenaar Peter Melis was liever op zijn vertrouwde... 17 april 2019 - 14:01
Toekomst kermis staat op het spel GELDROP-MIERLO – Het wordt steeds lastiger om de kermis in Geldrop te organiseren. De ruimte in het centrum wordt alsmaar kleiner, winkeliers zien liever geen attracties voor hun deur en... 17 april 2019 - 08:53