Jos Lenssen bij de vitrinekasten die verspreid door het vernieuwde hotel hangen.

Jos Lenssen deelt zijn levenswerk in voetbalmuseum

vrijdag 30 november 2018 - 09:04|Jolein van der Ven

MIERLO – Ruim 650 unieke voetbalshirts, 750 voetbalbierglazen en het Ajax-kostuum waarin Louis van Gaal zijn beroemde karatetrap maakte. Jos Lenssen (60) uit Mierlo verzamelde het allemaal bij elkaar. Een levenswerk van vijftig jaar en onschatbare waarde, dat hij binnenkort met andere fanaten deelt in een voetbalmuseum. Dat opent begin volgend jaar in het vernieuwde HUP hotel in Mierlo.

Jos Lenssen doet niks half. Als hij lid wordt van een club, dan is dat voor het leven, een contract tekent hij tot zijn pensioen en hij trouwt tot de dood hen scheidt. Ook zijn beroemde voetbalverzameling stopte niet bij een volle kast of een mooi pronkstuk: het is bijna een levend organisme dat elke dag groeit.

Het begon allemaal met een bewaard entreekaartje van de eerste PSV-wedstrijd die hij met zijn vader bezocht. “Sinds ik kan lopen, schop ik al tegen een bal aan. Die eerste wedstrijd was natuurlijk prachtig en ik bewaarde het kaartje. En voor je het weet, ben je aan het verzamelen.” 1.500 entreekaartjes later, wijst Lenssen nog steeds nooit iets af. Alles wat hij krijgt, wordt aan de eeuwig groeiende verzameling toegevoegd en wordt tentoongesteld aan de vele nieuwsgierige mensen die de trap naar zijn zolder de afgelopen decennia beklommen. Begin volgend jaar wordt zijn museum officieel: met een ruimte in het vernieuwde HUP hotel, dat na de vernieuwingen door het leven wil gaan als sportiefste hotel van Nederland, wordt zijn levenswerk gratis zichtbaar voor iedereen die interesse heeft. “De verzameling groeide en groeide, en ik laat nooit wat zien. Op de incidentele expositie na.” Toch wisten de liefhebbers hem altijd wel te vinden. Zowel nationale als internationale media kwamen de afgelopen decennia naar Mierlo om de bijzondere collectie aan hun publiek te laten zien en menig programma weet hem te vinden als voetbal-expert. Daarbij is een deel van zijn collectie al jaren te zien in het PSV-museum.

‘Het is toch te gek dat je in Londen zit en dan aan een voetbalgek in Mierlo denkt’ 

Lederhosen en karatetrap
Dat het museum in Mierlo er komt is een feit, maar ‘of het een Rolls-Royce wordt of een Opel’, hangt af van de gemeente: het voorstel voor een subsidie van 30.000 euro gaat komende maand naar de raad. Voor de officiële opening van het unieke museum heeft Lenssen wel iemand in gedachten: Louis van Gaal. Hij heeft de grootheid nog niet officieel gevraagd, maar hoopt stiekem dat hij een beroep kan doen op de bijzondere band die ze hebben. “Van Gaal is een heel speciale man. Een veel fijnere man dan hij zich over laat komen in de media. Ik krijg altijd een kerstkaartje van ‘m.”
Twintig jaar gelden ontmoetten de heren elkaar in Amsterdam. Lenssen stuurde een brief aan Van Gaal, toen nog bij Ajax, met daarin de tekst ‘Beste meneer Van Gaal, ik ben PSV-supporter en ik hoop dat wij winnen en jullie tweede worden’. “Maar ik toonde ook respect voor hem en twee weken later kreeg ik bericht dat ik een door hem gedragen Ajax-kostuum mocht komen halen in Amsterdam. Ik ging daar toen heen met mijn vrouw en met een fles Mierlos Spit waarop ik een label had laten maken met ‘Van Gaal Speciaal’.” Twintig jaar later komen de mannen nog steeds bij elkaar over de vloer. In die tijd voegde Lenssen het pak van Van Gaals beroemde karatetrap en de Lederhosen die hij droeg als trainer van München toe aan zijn verzameling.

Delen met andere fanaten
De verzameling, die naast de schoenen van Marco van Basten van de EK-finale van ’88 en het keepershirt van Hans van Breukelen ook talloze kaarten, programmaboekjes, glazen en speldjes bevat, zal in het hotel in Mierlo over een grote ruimte en vitrinekasten door het hotel verspreid worden tentoongesteld. De stukken zullen periodiek van elkaar wisselen. Wat, naast de omvang en diversiteit, deze verzameling zo bijzonder maakt is het feit dat Lenssen alles cadeau kreeg. “De meeste verzamelaars hebben hun spullen gekocht. Maar dat noem ik eigenlijk geen verzamelaars. Als je veel geld hebt, heb je binnen twee dagen een verzameling.” Het hoogste bedrag dat hij zelf ooit uitgaf aan de verzameling, is twee kwartjes voor een bierglas op de rommelmarkt. Hij mag er dan geen geld aan uit hebben gegeven, inmiddels zijn de stukken samen duizenden euro’s waard. Maar bij het woord ‘verkoop’ trekt hij een vies gezicht. “Als er morgen iemand 200.000 euro voor biedt, zeg ik nee. Geld is maar geld, ook al is het veel.” Ook het verzekeren van de waardevolle collectie is zinloos legt hij uit: “Het is onvervangbaar.” Liever deelt hij zijn schatten met andere fanaten door middel van het museum. Zo kunnen meer mensen ervan genieten. Daarbij heeft het een ander voordeel, namelijk de beperkte ruimte in zijn woning: “M’n vrouw is blij als het weg is, kunnen wij de kerstboom voortaan ook kwijt.”
Naast alle ruimte die hij de afgelopen decennia inleverde voor zijn voetbalspullen, heeft het verzamelen ervan ook heel wat tijd en moeite gekost. “Voor mijn Internationals boek heb ik in totaal zeker 10.000 kilometer gereden, alleen voor handtekeningen. En per jaar neem ik vijf weken aan vrije dagen op. We gaan altijd maar een week op vakantie.” Ook over een ritje naar Amsterdam voor een kopje koffie met Johan Cruijf hoeft Lenssen niet na te denken, geen enkele moeite is te veel.

‘Andere mensen maken mij verzameling’

Vorig jaar echter, kwam de berg voor de verandering eens naar Mozes: Diego Maradona kwam naar Mierlo om zijn team te trainen. “Heel Nederland had het Maradona-virus. Het was echt een gekkenhuis hier toen, zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Een aparte vogel is het, maar dat is ook niet gek als elke dag iedereen iets van je wil. Mensen kwamen vanuit Italië naar Mierlo om met hem op de foto te gaan. Voor mij was op de foto gaan met hem een fluitje van een cent. Door mijn verzameling zijn al zo veel deuren voor me open gegaan.” Tegen de tijd dat Maradona en zijn team plaatsnamen in het vliegtuig dat hen terug naar de Verenigde Arabische Emiraten bracht, voegde Lenssen een nieuw shirt toe aan zijn collectie.
Soms maken de stukken van zijn collectie zelfstandig de reis naar de inmiddels bekende verzamelaar. Veel stukken die Guus Hiddink doneerde zijn binnenkort te zien in het museum. “Hiddink stuurt nog steeds af en toe een doos met spullen. Het is toch te gek dat je in Londen zit en dan aan een voetbalgek in Mierlo denkt.”

Geduld en communicatie
Hoe bijzonder zijn situatie is, beseft de verzamelaar maar al te goed: “Andere mensen maken mijn verzameling.” De gouden truc is volgens hem geduld: “Je moet niet te opdringerig doen of te hebzuchtig. Ik wring me nooit ergens tussen.”
Door de jaren heen heeft de voetbalfanaat veel geleerd van zijn leven als verzamelaar: “Ik heb leren communiceren met buitenlanders. Dat is voor iemand die niet goed Engels spreekt niet makkelijk. Ook heb ik geleerd: wie goed doet, goed ontmoet. Ik laat altijd eerst zien dat ik er voor hun ook ben.”

In zijn museum laat hij alles zien wat hij heeft, niks blijft verstopt onder zijn matras. “Je moet niet denken dat het om vijftien mooie spullen gaat. Het is gewoon alles.” Het museum, op de eerste verdieping van het verbouwde hotel, wordt gratis toegankelijk voor hotelgasten én andere bezoekers. Het wordt een beleefmuseum voor de echte liefhebber. Het idee om zijn collectie op deze manier tot zijn recht te laten komen, is echter niet onlangs ontstaan. “Het is er al vaker over gegaan in dit hotel. En ik ben al meerdere keren benaderd om ergens een museum te beginnen. Maar dat was nooit in Mierlo.”
Nu komt het er dan toch van: een voetbalmuseum ín Mierlo, ván Mierlo. Het opent naar verwachting begin 2019 in het vernieuwde hotel. Of het ‘een Rolls-Royce wordt of een Opel’, hoort Lenssen in december in de gemeenteraad.

Welk stuk voor Lenssen zelf het meest bijzonder is? Hij kijkt op zijn horloge. “Ik verwacht dat ze nu ongeveer achter het fornuis staat", zegt hij lachend.

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

15-jarige Geldroppenaar verdachte gewapende overval GELDROP - Eén van de aangehouden verdachten van een gewapende overval donderdag in Geldrop blijkt pas 15 jaar oud. Het gaat om een jongen uit Geldrop, die samen met een... 22 februari 2019 - 13:49
Aanhoudingen na gewapende overval Geldrop GELDROP - De politie heeft twee mannen aangehouden die worden verdacht van een gewapende overval op supermarkt Aldi in Geldrop donderdagavond. De gewapende overval op de Aldi aan het Sint... 22 februari 2019 - 07:56
Juul Oosterhof Voorleeskampioen van Mierlo MIERLO – Juul Oosterhof is voorleeskampioen van Mierlo. Zij won vorige week de lokale voorleeswedstrijd . Er waren dit jaar vier kandidaten van basisscholen in Mierlo: Famke Bossema van De... 19 februari 2019 - 09:17
Bezwaar tegen bouwplan hoek Laarstraat GELDROP – Het is te groot, er is slecht over gecommuniceerd met de buurt en het staat goed functioneren van molen ‘t Nupke in de weg. Er zijn nogal wat... 19 februari 2019 - 09:04
Prominente plek in Weverijmuseum voor oprichter Verhagen GELDROP – Hij was de grondlegger van het Weverijmuseum in Geldrop. In 1983 richtte Dr. F. Verhagen het museum op. Reden voor bestuur en vrijwilligers van het Weverijmuseum om de... 12 februari 2019 - 10:30
Erdym Beylik Geldropse voorleeskampioen GELDROP – Erdem Beylik is de nieuwe voorleeskampioen van Geldrop. Duidelijk, enthousiast en theatraal las hij voor uit ‘Het wonderlijke verhaal van Angelino Brown.’ De leerling uit groep zeven van... 12 februari 2019 - 09:56