Henri en Hennie van der Putten met in het midden pleegdochter Elaysa.

'Bij ons staat de deur altijd open'

vrijdag 2 november 2018 - 10:57|Jolein van der Ven

GELDROP-MIERLO – Het is de Week van de Pleegzorg. In Geldrop-Mierlo is, net als in veel andere gemeenten, een groot tekort aan pleegouders. Hierdoor blijven kinderen soms lang zonder -vast- thuis. Het is dan ook niet niks, zorgen voor kinderen alsof ze de jouwe zijn. Voor Henri en Hennie van der Putten uit Mierlo is het een tweede natuur: “Het zijn gewoon onze kinderen.”

 

Toen Hennie’s zus en haar partner niet meer voor hun tweeling konden zorgen, was het in no-time besloten: het echtpaar uit Mierlo zou voor de kinderen zorgen. De tweeling, nu 21 jaar oud, woont inmiddels al 15,5 jaar bij ze in huis. In de tussentijd sloten twee andere jongentjes zich aan bij het gezin. Alle kinderen komen uit de eigen familie, waarmee het gezin onder de noemer ‘netwerkpleegzorg’ valt, waarbij kinderen worden opgevangen door familieleden of bekenden.

Biologische kinderen heeft het stel niet, maar er waren altijd al veel kinderen in huis. “Bij ons staat de deur altijd open. We hebben elke dag kinderen over de vloer: vriendjes, vriendinnetjes en kinderen uit de buurt.” Het officieel verzorgen en opvoeden van de vier kinderen was dan ook geen keuze waar lang over moest worden nagedacht. “Toen tijdens een bijeenkomst duidelijk werd dat de tweeling een nieuw thuis nodig had, zei ik meteen ‘ze komen bij ons’”, vertelt Henri (56). Zijn vrouw stelde een proefperiode van een half jaar voor, waarin ze een screening en een training doorliepen. Hennie (55), lachend: “Na een half jaar was er een evaluatie en mij werd gevraagd hoe het ging. Ik zei: ‘Je komt er niet aan!’” In het begin was het weldegelijk wennen, Hennie noemt de nieuwe drukte in huis als voorbeeld. “Ook veranderde er veel in ons leven”, licht Henri toe: “We hadden allebei een auto, gingen meerdere keren per jaar op vakantie en vaak uit eten. Maar het is kiezen of delen; je kiest ergens voor en dan is het klaar. Echt moeilijk hebben we het er nooit mee gehad.”

Pap en mam
Het feit dat de kinderen allemaal uit de familie komen, maakte het niet altijd even eenvoudig: “Iedereen had er een mening over: broers, tantes, grootouders… We kregen veel reacties – ook negatieve.” Inmiddels is iedereen blij met de situatie zoals die is. Het contact met de verschillende biologische ouders van de kinderen gaat goed, en de kinderen noemen Henri en Hennie ‘pap en mam’. Pleegzorg stimuleert zo veel mogelijk het contact met de biologische ouders, al is dat niet in elke situatie een optie. In dit gezin overstijgen de mooie momenten de moeilijke, vertelt Henri: “Mooie momenten genoeg: die beginnen ’s ochtends en die houden pas op als je naar bed gaat. Er is ook wel eens ruzie natuurlijk. Het is dat we geen behang hebben, maar soms zou ik ze er graag achter plakken. Maar dat is natuurlijk overal zo.”   

Het stel zou iedereen het pleegouderschap aanraden. “Doen”, antwoordt Hennie op de vraag wat ze potentiële pleegouders zou willen zeggen, “Iemand helpen, zorgen… ik zeg: gewoon doen.” “Zorg er goed voor, dat is het enige”, vult haar man aan. “Een van onze pleegzoons zegt regelmatig: ‘Ik ben zo blij dat ik hier terecht ben gekomen’. Dat is een goed teken.” (Pleeg)dochter Elaysa heeft ook een boodschap, maar dan voor ‘haar’ kant van het verhaal: “Als je in een pleeggezin terecht komt, moet je er niet meteen het ergste van denken, het kan ook heel fijn zijn. Ik ben blij dat het gebeurd is.”

“Een eventueel vijfde pleegkind is ook meer dan welkom. Maar meer ruimte in huis hebben we niet. Dus hier ’t houdt op”, zegt Henri lachend.Tijdens de Week van de Pleegzorg wordt de situatie van -én het tekort aan pleegouders belicht. 12 november organiseert Combinatie Jeugdzorg een informatieavond over pleegzorg in Geldrop voor alle belangstellenden.

Informatieavond in Geldrop

In het kader van de Week van de Pleegzorg, organiseert Combinatie Jeugdzorg in de regio activiteiten met betrekking tot het onderwerp. Maandagavond 12 november organiseert Combinatie Jeugdzorg een informatieavond over pleegzorg in Geldrop voor alle belangstellenden. Locatie: Bibliotheek Dommeldal in Geldrop, van 20.00 tot 22.00 uur. Opgeven kan telefonisch (040 – 245 19 45)  of via triangel@combinatiejeugdzorg.nl.

 

Feiten en cijfers

In 2017 woonden landelijk 23.206 kinderen en jongeren voor kortere of langere tijd in een pleeggezin. 
De grootste groep hiervan (35%) was tussen de 5 en 11 jaar oud.
46% van de pleegkinderen is geplaatst bij bekenden zoals grootouders, tantes en ooms, onderwijzers of buren.
Er worden doorgaans iets meer meisjes bij pleegouders geplaatst dan jongens.
In 2017 waren er 16.655 pleeggezinnen. 2.647 nieuwe pleegouders werden geaccepteerd en bijna evenveel pleegouders stopten in dat jaar. (Bron: Pleegzorg Nederland, 2018) 
In Geldrop-Mierlo heeft 1,1% van de kinderen jeugdhulp met verblijf nodig, tegenover 1,4% van kinderen in Nederland gemiddeld. (Bron: CBS 2017)

 

 

 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuwe Lidl krijgt geen bovenwoningen GELDROP – Er komen geen woningen bovenop de nieuwe Lidl supermarkt aan de Wielewaal. Volgens wethouder Marc Jeucken is er geen ruimte voor de bouw van woningen. Lidl heeft het... 19 maart 2019 - 14:33
Verdachte overvallen aangehouden NUENEN – De politie heeft vanmorgen een 21-jarige man uit Nuenen opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere overvallen in, onder meer in Helmond. De man is door de... 19 maart 2019 - 10:23
Politie toont beelden van overval tankstation Mierlo MIERLO - De politie heeft maandag camerabeelden gepubliceerd van een overval op tankstation Esso aan de Geldropseweg in Mierlo. Vorige week woensdagavond nam een gewapende man daar de inhoud van... 18 maart 2019 - 14:41
Tankstation overvallen in Mierlo MIERLO - Het tankstation aan de Geldropseweg in Mierlo is gisteravond overvallen. De dader kwam rond 22.30 uur het tankstation binnen en bedreigde een medewerker met een mes. De dader... 14 maart 2019 - 12:32
Burgemeester Berry Link afgetreden GELDROP - Burgemeester Berry Link van Geldrop-Mierlo legt zijn functie neer. Hij heeft dit aan het eind van de middag via een verklaring laten weten. Berry Link geeft in de... 11 maart 2019 - 17:51
Burgemeester Berry Link op non-actief GELDROP – Burgemeester Berry Link van Geldrop-Mierlo heeft zijn functie voorlopig neergelegd. Hij heeft zich op advies van de fractievoorzitters van de gemeenteraad ziek gemeld. Aanleiding zou een affaire van... 11 maart 2019 - 09:28