Henri en Hennie van der Putten met in het midden pleegdochter Elaysa.

'Bij ons staat de deur altijd open'

vrijdag 2 november 2018 - 10:57|Jolein van der Ven

GELDROP-MIERLO – Het is de Week van de Pleegzorg. In Geldrop-Mierlo is, net als in veel andere gemeenten, een groot tekort aan pleegouders. Hierdoor blijven kinderen soms lang zonder -vast- thuis. Het is dan ook niet niks, zorgen voor kinderen alsof ze de jouwe zijn. Voor Henri en Hennie van der Putten uit Mierlo is het een tweede natuur: “Het zijn gewoon onze kinderen.”

 

Toen Hennie’s zus en haar partner niet meer voor hun tweeling konden zorgen, was het in no-time besloten: het echtpaar uit Mierlo zou voor de kinderen zorgen. De tweeling, nu 21 jaar oud, woont inmiddels al 15,5 jaar bij ze in huis. In de tussentijd sloten twee andere jongentjes zich aan bij het gezin. Alle kinderen komen uit de eigen familie, waarmee het gezin onder de noemer ‘netwerkpleegzorg’ valt, waarbij kinderen worden opgevangen door familieleden of bekenden.

Biologische kinderen heeft het stel niet, maar er waren altijd al veel kinderen in huis. “Bij ons staat de deur altijd open. We hebben elke dag kinderen over de vloer: vriendjes, vriendinnetjes en kinderen uit de buurt.” Het officieel verzorgen en opvoeden van de vier kinderen was dan ook geen keuze waar lang over moest worden nagedacht. “Toen tijdens een bijeenkomst duidelijk werd dat de tweeling een nieuw thuis nodig had, zei ik meteen ‘ze komen bij ons’”, vertelt Henri (56). Zijn vrouw stelde een proefperiode van een half jaar voor, waarin ze een screening en een training doorliepen. Hennie (55), lachend: “Na een half jaar was er een evaluatie en mij werd gevraagd hoe het ging. Ik zei: ‘Je komt er niet aan!’” In het begin was het weldegelijk wennen, Hennie noemt de nieuwe drukte in huis als voorbeeld. “Ook veranderde er veel in ons leven”, licht Henri toe: “We hadden allebei een auto, gingen meerdere keren per jaar op vakantie en vaak uit eten. Maar het is kiezen of delen; je kiest ergens voor en dan is het klaar. Echt moeilijk hebben we het er nooit mee gehad.”

Pap en mam
Het feit dat de kinderen allemaal uit de familie komen, maakte het niet altijd even eenvoudig: “Iedereen had er een mening over: broers, tantes, grootouders… We kregen veel reacties – ook negatieve.” Inmiddels is iedereen blij met de situatie zoals die is. Het contact met de verschillende biologische ouders van de kinderen gaat goed, en de kinderen noemen Henri en Hennie ‘pap en mam’. Pleegzorg stimuleert zo veel mogelijk het contact met de biologische ouders, al is dat niet in elke situatie een optie. In dit gezin overstijgen de mooie momenten de moeilijke, vertelt Henri: “Mooie momenten genoeg: die beginnen ’s ochtends en die houden pas op als je naar bed gaat. Er is ook wel eens ruzie natuurlijk. Het is dat we geen behang hebben, maar soms zou ik ze er graag achter plakken. Maar dat is natuurlijk overal zo.”   

Het stel zou iedereen het pleegouderschap aanraden. “Doen”, antwoordt Hennie op de vraag wat ze potentiële pleegouders zou willen zeggen, “Iemand helpen, zorgen… ik zeg: gewoon doen.” “Zorg er goed voor, dat is het enige”, vult haar man aan. “Een van onze pleegzoons zegt regelmatig: ‘Ik ben zo blij dat ik hier terecht ben gekomen’. Dat is een goed teken.” (Pleeg)dochter Elaysa heeft ook een boodschap, maar dan voor ‘haar’ kant van het verhaal: “Als je in een pleeggezin terecht komt, moet je er niet meteen het ergste van denken, het kan ook heel fijn zijn. Ik ben blij dat het gebeurd is.”

“Een eventueel vijfde pleegkind is ook meer dan welkom. Maar meer ruimte in huis hebben we niet. Dus hier ’t houdt op”, zegt Henri lachend.Tijdens de Week van de Pleegzorg wordt de situatie van -én het tekort aan pleegouders belicht. 12 november organiseert Combinatie Jeugdzorg een informatieavond over pleegzorg in Geldrop voor alle belangstellenden.

Informatieavond in Geldrop

In het kader van de Week van de Pleegzorg, organiseert Combinatie Jeugdzorg in de regio activiteiten met betrekking tot het onderwerp. Maandagavond 12 november organiseert Combinatie Jeugdzorg een informatieavond over pleegzorg in Geldrop voor alle belangstellenden. Locatie: Bibliotheek Dommeldal in Geldrop, van 20.00 tot 22.00 uur. Opgeven kan telefonisch (040 – 245 19 45)  of via triangel@combinatiejeugdzorg.nl.

 

Feiten en cijfers

In 2017 woonden landelijk 23.206 kinderen en jongeren voor kortere of langere tijd in een pleeggezin. 
De grootste groep hiervan (35%) was tussen de 5 en 11 jaar oud.
46% van de pleegkinderen is geplaatst bij bekenden zoals grootouders, tantes en ooms, onderwijzers of buren.
Er worden doorgaans iets meer meisjes bij pleegouders geplaatst dan jongens.
In 2017 waren er 16.655 pleeggezinnen. 2.647 nieuwe pleegouders werden geaccepteerd en bijna evenveel pleegouders stopten in dat jaar. (Bron: Pleegzorg Nederland, 2018) 
In Geldrop-Mierlo heeft 1,1% van de kinderen jeugdhulp met verblijf nodig, tegenover 1,4% van kinderen in Nederland gemiddeld. (Bron: CBS 2017)

 

 

 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Graffiti De Kievit onthuld GELDROP - Dit jaar bestaat Sporthal De Kievit vijftig jaar. Ter ere van dit lustrum is afgelopen zomer een kunstwerk in de vorm van een graffiti aangebracht op de buitenmuur... 14 november 2018 - 16:26
Raad zegt ‘ja’ tegen minder papier en 'nee' tegen Samen voor Geldrop-Mierlo GELDROP-MIERLO – Tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag werd de meerjarenbegroting met een flinke meerderheid goedgekeurd door de raad. Wel pas na de nodige amendementen en moties. Hiermee zei de gemeenteraad... 13 november 2018 - 14:05
'Ik ga door tot de laatste snik' GELDROP-MIERLO - Voor Samen voor Geldrop-Mierlo wordt het spannend vanavond: tijdens de gemeenteraadsvergadering zal worden besloten of een vierde jaar subsidie aan de organisatie wordt meegenomen in de begroting. Krijgt... 12 november 2018 - 15:44
Ingebroken bij Weverkeshof in Nuenen NUENEN - In de nacht van zaterdag op zondag is er tussen 04.00 en 04.30 uur ingebroken bij Dorpsboerderij Weverkeshof in Nuenen. De dieven kwamen binnen door twee deuren te... 12 november 2018 - 09:29
62ste Brabantsedag: 'Wat beweegt Brabanders?' HEEZE – De 62ste Brabantsedag in augustus 2019 krijgt als thema: ‘Wat beweegt Brabanders?’. Dat is tijdens de themapresentatie donderdag aan alle wagenbouwers en vrijwilligers bekendgemaakt. In een volgepakt dorpshuis... 12 november 2018 - 08:47
Boterham met de burgemeester GELDROP - Vanmorgen mochten tachtig kinderen uit de gemeente hun ochtendboterham eten aan tafel met burgemeester Berry Link. In sporthal De Kieviet schoof de burgemeester aan voor dit speciale ontbijt... 9 november 2018 - 11:47