Geldropse hulp voor slachtoffers ramp Lombok

maandag 15 oktober 2018 - 14:16|Lowie d'Hooghe

GELDROP/LOMBOK - In dit bericht van Harry en Lineke Peters uit Geldrop vertellen zij over de situatie op Lombok waar zij namens de stichting VLOK verblijven om zo veel mogelijk hulp te bieden aan de arme getroffen bewoners. Na de Tsunami op Sulawesi en recente aardschokken op Bali en Java van 9 oktober jl. lijkt het minder wat minder ernstig te worden op Lombok. Zelf heeft de delegatie uit Geldrop toch nog de laatste schokken midden in de nacht gevoeld. Nu was de kracht gelukkig wel zeer beperkt maar het gaf hen toch wel een gevoel van wat de mensen hier beleefd hadden.

Harry beschrijft hoe je zodra je voet aan land zet, door vrienden wordt opgevangen, geïnformeerd over de laatste stand van zaken en geconfronteerd met de desastreuze gevolgen van de vele aardschokken die het land de laatste tijd geteisterd hebben en nog steeds sporadisch voelbaar zijn. De eerste 20 km, rijdend vanaf het vliegveld naar de 50 km verderop gelegen dorpen Orong/Kekeran/ Teloke was er weinig schade te bekennen, eenmaal in de hoofdstad Mataram was er op het eerste gezicht sprake van beperkte schade. Totdat ze een 4 verdiepingen hoog gebouw zagen dat schuin weggezakt was tussen belendende hoge gebouwen die nog volledig in tact leken te zijn. Doorrijdend naar het Noorden van Lombok, en komend in de buurt van de dorpen waar zij al jarenlang hulp aan bieden, werd de ramp meer en meer zichtbaar.

Tientallen huizen lagen volledig in puin, sportvelden en open stukken land stonden vol met allerlei soorten tenten. Niemand durfde nog in hun eigen huizen te komen laat staan om er in te slapen of aan de wederopbouw te beginnen. Gelukkig had een Indonesische organisatie voor waterinstallaties in de kampementen gezorgd. Op de eerste hebben ze met hun lokale contacten gesproken, de stand van zaken doorgenomen en projectleiders ingedeeld naar capaciteiten en vakkennis. Twee werkeloze jonge mensen zijn benoemd tot secretaris van VLOK. Ze doen geweldig hun best en verlichten op die manier de noodzakelijke administratieve activiteiten. Het onderkomen voor het VLOK team was in de dagen voor hun aankomst al hersteld zodat men er in kon verblijven en vergaderen.

Scholen eerst
Besloten werd om allereerst de scholen te herstellen met gewapend beton zodat alle kinderen weer op een normale manier naar school konden gaan en het gebouw nu beter bestand is tegen aardschokken. Tevens kunnen deze gebouwen dienen voor extra onderkomen mocht de noodzaak zich voordoen. Op dit moment zijn er weer 2 van de 4 scholen operationeel. De kleuterschool in Orong was het zwaarst getroffen. Inmiddels zijn bijna alle muren extra versterkt of opnieuw gemetseld. In de week van 14 oktober kon de school weer open en het verblijf van de onderwijzers feestelijk heropend worden. De basisschool in Orong vroeg om extra ondersteuning voor het slopen van de kapotte dakpannen en het herstellen van het dak d.m.v. golfplaten. Met geld van de stichting werden de vrijwilligers voorzien van eten en drinken. De kosten hiervan bedroegen zo’n 3 miljoen Roepia = ongeveer 175 Euro.

Alle bewoners zijn vrijwillig komen helpen bij het puinruimen m.b.v. kleine trucks. In ruil kregen ze drinken en 2 kilo rijst. Veel mensen, die eerst werkzaam waren in de horeca- en toeristenindustrie, zijn nu werkeloos en krijgen geen uitkering. De overheid loopt namelijk sterk achter bij ondersteuning en met toezeggingen. Wel constateert VLOK dat er steeds meer sprake is van een ”WIJ” gevoel en dat iedereen overtuigd is van de noodzaak om de schouders er onder te zetten. Honderden keren zijn kleine open vrachtwagentjes van en naar de getroffen dorpen gereden en hebben vrijwilligers deze volgeladen met steenpuin en weggebracht. Een vies baantje want je staat de hele dag in het stof te werken met het puin en spijkers en restanten van muren, hout, ijzer en glas op de grond. Verwondingen waren dan ook aan de orde van de dag door het lopen op (te) dunne slippertjes. Aanschaf van stevige schoenen is voor de meeste mensen hier te kostbaar en ook hierbij probeert Vlok te ondersteunen. In de dorpen zijn drie lokale projectmanagers benoemd die het aanspreekpunt voor alle vragen van de bewoners zijn, al hun gegevens van de aanvragers voor ondersteuning noteren en projectleiders aansturen bij het calculeren, bestellen van materialen en het uitvoeren van de klussen. Daardoor werd een goed inzicht gekregen van de omvang. Geld dat nog beschikbaar was voor de ramp is naar eer en geweten verdeeld over de getroffen families die daardoor in korte tijd schade kunnen herstellen en weer gaan wonen in de voor hen vertrouwde omgeving. Hun dank is dan ook zeer groot.

Lineke en Harry hebben een dag uitgetrokken voor het bezoeken van deze rampgebieden. De dorpen rondom de 3500 meter hoge berg Ranjani en de kuststrook zijn voor een groot deel met de grond gelijk gemaakt. Alle openbare gebouwen en scholen zijn weggevaagd. Op meerdere plaatsen zijn tijdelijke onderkomens geplaatst waarin mensen wonen en waar weer les wordt gegeven. Complete moskeeën zijn verwoest. Op enkele plaatsen is groot materieel ingezet voor het slopen van gebouwen. Ook hier hebben hulporganisaties waterputten geslagen en tijdelijke toiletten geplaatst. Kortom de schade is enorm en de hulpverlening beperkt. Dankbaar is men met de beperkte hulp die men ontvangt. Het voor de ramp bestemde geld is bijna op, maar er wordt doorgegaan met de hoognodige geplande projecten.

Elektriciteit 
In Oost Lombok zijn nu zeven mannen opgeleid tot elektricien en zij hebben vijftien huizen voorzien van een elektrische installatie. Alle monteurs hebben een compleet pakket gereedschappen en hebben ook 16 huizen voorzien van Solar power. Er is een huis gebouwd en een dubbel toilet. Op het strand zijn een paar onderkomens gebouwd om toekomstig toerisme te kunnen bevorderen. Er is een project gestart voor straatverlichting d.m.v. Solar power en leerling vaklieden vanuit Oost- en West Lombok gaan het project volledig uitvoeren. Met de technische school in de regiohoofdstad Solong is een Memorandum of Understanding afgesloten voor onderwijs, aanleg, onderhoud en management van Solar Power. Op maandag 8 oktober is de VLOK delegatie naar de Bupati (regiogouverneur) geweest die de mensen uit Nederland bijzonder bedankte voor hun spontane grootse ondersteuning. In West Lombok is de opleiding tot lasser constructeur voor een aantal mensen afgerond. Zij worden nu zo breed mogelijk ingezet bij herstel werkzaamheden. In Kekeran is de VLOK kleuterschool en de speelplaats gereed. De officiële opening heeft inmiddels plaatsgevonden. Er is ook een luchtlijn van 450 meter vervangen Daardoor hebben nu vijf hierop aangesloten huizen in de bergen nu een veilige verlichting. 2 huizen zijn In Orong zijn 2 huizen gebouwd waarvan er 1 al bijna gereed was maar herbouwd moest worden.

Door leerlingen van de praktijkopleiding lassen zijn schommels voor de nieuwe kleuterschool in de plaats Kekeran gemaakt. In totaal zijn 28 gascomfort’ s vervangen of geschonken en ruim 30 voor volgend jaar genoteerd. Verder zijn er zo’n 90 dekens, 7 matrassen en 3 bamboe bedden uitgedeeld. Het aantal zieken nam na de zware aardbevingen sterkt toe. Vooral de traumatische ervaringen spelen hierbij een grote rol. Een hoogzwangere vrouw met zwangerschapsvergiftiging moest een keizersnee ondergaan en 2 kleine kinderen werden geopereerd aan een liesbreuk. Een internaat voor ruim 100 kinderen is voorzien van 4 nieuwe toiletten en zijn oude 4 toiletten volledig gerenoveerd. De jonge dames houden de boel perfect schoon en zijn blij met de nieuwe spiegels. Het gehele jaar ondersteunen we zeer arme gezinnen die de schoolkosten niet kunnen betalen. Ook  tijdens de aardbevingen gingen de opleidingen gewoon door in tenten. De rivier (kali) is dit jaar voorzien van 2 dammetjes waardoor de erosie vermindert en het grondwaterpeil langer hoog blijft. In de droge periode staat er namelijk geen water in de kali. Eind oktober begint het regenseizoen t/m maart/april en dan gaat er wel heel veel water door de rivier.

Doneren
Wilt u ook Donateur worden van de stichting VLOK dan zijn er diverse mogelijkheden om deze te steunen. Voor 12,50 euro per maand geeft u al een kind de kans om naar school te gaan. De stichting bestaat geheel uit vrijwilligers die zelf al hun reis en verblijfkosten betalen zodat alle aan hen toevertrouwde giften ook daadwerkelijk worden besteed aan de projecten op Lombok. Wilt u een specifiek project sponsoren? Laat het dan weten en u krijgt een overzicht toegestuurd met lopende projecten waar nog financiering voor wordt gezocht. Het e-mailadres is: vloksecretaris@gmail.nl U kunt uw giften ook rechtstreeks overmaken naar: Stichting Vlok, rekeningnr. NL 90 RABO 0167 8820 58. De Stichting Vrienden van Lombok is een erkende ANBI instelling.

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Een bewegend schilderij in parade Brabantsedag HEEZE- ‘Wat beweegt Brabanders?’ Op die vraag geven zestien wagenbouwgroepen zondag hun visie. De deelnemende groepen aan de Brabantsedag geven een eigen invulling aan het thema. Voor de ene groep... 21 augustus 2019 - 15:49
Opnieuw lange file op A67 REGIO - De derde dag van de week betekent de derde ochtendfile op de A67. Na een ongeval staat het vast tussen Someren en Knooppunt Leenderheide. Na een ongeval zijn... 21 augustus 2019 - 09:23
Zomerfoto's van dichtbij en ver weg GELDROP - Er komen nog altijd volop zomerse foto's binnen. Zonsondergangen blijven populair, zo blijkt uit de inzendingen. We ontvingen foto's van dichtbij en foto's van de andere kant van... 20 augustus 2019 - 16:15
Stemmige Indië herdenking GELDROP - De jaarlijkse bijeenkomst ter herdenking van de gevallenen in voormalig Nederlands-Indië verliep vorige week stemmig en ingetogen. Er waren enkele honderden mensen aanwezig bij het monument bij begraafplaats... 20 augustus 2019 - 12:43
Een kleurrijk feest GELDROP - De jongens van Trinxx, bekend van Holland's Got Talent, stalen de show. Net als de Dorinni's, Imca Marina, Voice Kids en de andere artiesten die present waren op... 19 augustus 2019 - 22:33
File na ongeval op A67 REGIO - Momenteel staat er een lange file op de A67 na een ongeval eerder tussen Someren en Geldrop. Het ongeval vond maandagochtend rond 7.30 uur plaats. Als gevolg daarvan... 19 augustus 2019 - 08:04