De LCHF Belevingsmarkt in Leende. (Foto: Ingezonden)

Populatie Leende 'verdubbelt' tijdens LCHF Belevingsmarkt

dinsdag 14 augustus 2018 - 11:32|Jolein van der Ven

LEENDE - De LCHF Belevingsmarkt verdubbelde tijdelijk ongeveer de populatie van GezondDorp. Naar schatting waren er afgelopen zondag vierduizend bezoekers op de been in de Dorpstraat en Oostrikkerstraat in Leende. Zij kwamen uit alle windstreken beleven wat de LCHF leefstijl inhoudt; het eten van weinig koolhydraten en veel gezonde vetten is het uitgangspunt. 

Zo zaten er bij de 600 voorinschrijvingen voor de lezingen en workshops al personen uit de provincies Groningen en Friesland. Er waren op dat moment al bezoekers uit onze buurlanden België en Duitsland ingeschreven. Ook weten we dat er minimaal 1 persoon van overzees aanwezig was, namelijk uit Zuid-Afrika.

Proeven, ruiken, ervaren en leren
Op maar liefst 40 plekken tussen Korein Kinderplein en ‘t Brouwershuis konden bezoekers van de LCHF Belevingsmarkt hun hart ophalen. Zo was het mogelijk om bij de marktkraampjes te proeven van allerlei verantwoorde, koolhydraatarme hapjes, in gesprek te gaan met diverse experts of zelf aan de slag te gaan met fitnessapparatuur. Want naast goede voeding, zijn ook beweging, ontspanning en bioritme belangrijke elementen van een gezonde leefstijl. En dat is wat het project GezondDorp zich ten doel stelt: een gezonde leefstijl binnen een gemeenschap stimuleren. 

Naast langs de marktkramen struinen, hadden bezoekers de kans om te luisteren naar inspirerende lezingen of deel te nemen aan workshops of trainingen. Zo lichtte Hans van Kuijk, oprichter van het project GezondDorp, bijvoorbeeld toe dat je niet bang hoeft te zijn voor cholesterol. Was er een workshop over positieve gezondheid, want gezondheid is meer dan alleen niet ziek-zijn. En verzorgde Oanh, auteur van 4 kookboeken boordevol koolhydraatarme recepten, een 3-tal kookworkshops bij ‘t Brouwershuis. Een leuk weetje: Zij sloten speciaal voor deze workshops de gehele dag hun keuken. 

GezondDorp
De meest gehoorde reacties zijn zo samen te vatten aldus Sanne van der Zanden, projectmanager van de LCHF Belevingsmarkt vanuit stichting GezondDorp: “Het is erg leuk om zoveel mensen te zien en spreken die dezelfde interesses hebben. We hebben echt genoten en kijken met veel plezier terug op een zeer leerzame dag. Voor herhaling vatbaar!”

“Leende heeft echt laten zien waarin een klein dorp héél groot kan zijn.”, vult Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn aan. “Met trots dragen jullie de eretitel GezondDorp!” Dat een bezoekster zelfs deze uitspraak doet, bevestigt dat enkel: “Ik vind Leende zó leuk. Dat is zeker een optie als ik naar koophuizen ga kijken!”

Gerelateerde nieuwsberichten

Theater op het Voortje speelt Maelström MIERLO – Alle seinen staan op groen. De repetities verlopen soepel, het is tijd om de laatste puntjes op de i te zetten. Theater op het Voortje presenteert in juli... 2 juli 2020 - 09:37
Jazz Café Mierlo opgericht MIERLO – De inwoners van Geldrop-Mierlo en de regio kennis laten maken en laten genieten van verschillende jazzbands en stijlen was de achterliggende gedachte en van vijf enthousiaste Jazzliefhebbers uit... 21 januari 2020 - 08:08
Sterren op het podium GELDROP - Het was een weekend met de nodige activiteiten in de regio. Stars on Stage in Geldrop bracht talenten samen op het podium. Het project van Stichting Au3 Smits... 26 maart 2019 - 16:03
Aftermovie Kommus Kasteelfestival 2018 GELDROP - Het Kommus Kasteelfestival 2018 was weer één groot feest. Op beide dagen liep de Kasteeltuin vol met de leukste Geldroppenaren, maar ook veel bezoekers uit de randgemeentes. Hoeveel... 13 augustus 2018 - 13:52