Plan parkeren De Meent van tafel

woensdag 1 mei 2019 - 08:58|Martin de Bruijne

GELDROP – Het door het college voorgestelde plan voor parkeren op De Meent bij het gemeentehuis is van tafel. Wethouder Hans van de Laar heeft maandagavond tijdens een vergadering van de commissie ruimte gezegd dat er een nieuw plan komt. Dat laat nog wel even op zich wachten, maakte de wethouder duidelijk.

Het plan ging uit van reconstructie van de straat Hofdael, waar een aantal appartementengebouwen staat. Ook het parkeerterrein De Meent krijgt een nieuwe inrichting. De straat Hofdael zou verlegd worden in de richting van het gemeentehuis en smaller worden. Bewoners stuurden daarop een brief aan de gemeenteraad. Belangrijke boodschap: de straat is de enige buurtontsluitingsweg voor vijf wooncomplexen en bovendien route voor de hulpdiensten. Bij de commissievergadering vroeg buurtbewoner Van Weel nog om aanpassing van het plan. “Er valt nogal wat te verbeteren aan het verbeterplan. Als bewoners hebben wij ernstige bezwaren”, vatte hij samen. Dat een uitvoegstrook richting De Meent zou vervallen, kon er bij de omwonenden niet in. “Dat is een slecht idee, ik zie aankomen dat dit een paar keer mis gaat”, aldus Van Weel.  De besturen van vijf bewonersverenigingen hadden in een brief aan de gemeenteraad al aangegeven dat het huidige plan voor herinrichting van tafel moet. Ze willen een nieuw plan, in samenspraak met de bewoners van de Hofdael flats. 

Parkeren
Bewoners van de appartementen constateren dat er geen sprake is van te weinig parkeerplaatsen. Nu De Meent is afgesloten vanwege reconstructie van het gemeentehuis is er niets gebleken van een tekort aan parkeerplaatsen in het centrum. Dat ziet wethouder Hans van de Laar anders. Hij gaf maandagavond aan dat het terrein nu niet vol staat omdat de ambtenaren elders werken. Rond 1 november is de verbouwing van het gemeentehuis klaar en dan is er behoefte aan parkeerruimte. “We gaan dan ook beginnen met de langparkeerplekken voor ambtenaren, we zoeken naar honderd plekken voor langparkeren.” De wethouder denkt daarbij onder meer aan het realiseren van parkeerplekken bij het kasteel, achter Hofdael en in de Molenstraat. De ‘oude’ situatie van De Meent wordt hersteld tot er een nieuw plan ligt. “We gaan nu niet veel geld uitgeven voor tijdelijke maatregelen. Eerst kijken naar het langparkeren, maar dat is dus niet in september klaar. Dit gaat nog wel even duren denk ik.”

Draagvlak
Voor aanvang van bespreking door de politieke partijen maakte Van de Laar duidelijk dat het bestaande plan van tafel gaat. “Er zijn in redelijkheid grote bezwaren, er is te weinig draagvlak.” De gemeente maakte duidelijk dat inwoners van de omgeving Hofstraat en Jan van Geldropstraat zich ‘grote zorgen maken over het verdwijnen van zoveel parkeerplaatsen voor vergunninghouders.’ Dus komt er een nieuw voorstel, in samenspraak met omwonenden. Verschillende partijen toonden zich opgelucht. “We vonden het een slecht plan en zijn blij dat het nu van tafel is”, zei bijvoorbeeld Ton van Happen (D66). 

 

 

Tags