Jan-Hendrik Kip is met emiraat, zondag neemt hij officieel afscheid als predikant.
Jan-Hendrik Kip is met emiraat, zondag neemt hij officieel afscheid als predikant.

Jan-Hendrik Kip neemt afscheid als predikant

Algemeen 387 keer gelezen

GELDROP-MIERLO – “Ik ben dankbaar voor de tijd die ik hier gehad heb, het is een fijne tijd geweest.” Dominee Jan-Hendrik Kip neemt afscheid als predikant van de protestantse gemeente Gelddrop-Mierlo. Hij gaat met emiraat, ofwel pensioen.

Kip is sinds april met emiraat. “Maar ik heb de sleutel nog”, zegt hij lachend bij aanvang van het gesprek in ontmoetingscentrum ’t Kruispunt. De plek waar de wekelijkse kerkdiensten van de protestantse gemeente zijn en de plek waar Kip zich thuis voelt. Twintig jaar werkte hij als predikant in Geldrop-Mierlo. “Het is een warme gemeente, de mensen letten goed op elkaar”, maakt hij duidelijk. Jan-Hendrik Kip werkte voor hij naar Geldrop-Mierlo kwam in het Zeeuwse Oost Kapelle. Dat hij tot zijn emiraat in Geldrop-Mierlo zou blijven was niet gepland. Kip voelt zich hier thuis. De geboren Duitser blijft met zijn vrouw ook in Geldrop wonen.

‘De jeugd is niet meer als vanzelfsprekend aanwezig’

Ook binnen het protestantse geloof neemt het kerkbezoek af. Waren er in het verleden wekelijks nog zo’n tachtig mensen bij de zondagse dienst in ‘t Kruispunt, nu is dat nog de helft. “Je ziet het overal in het land, maar het is natuurlijk niet leuk dat het zo is. Sinds corona zenden we de diensten ook online uit, wekelijks volgen tientallen mensen de dienst vanuit huis. Ik ben blij dat die mogelijkheid er is.” Mede door de vergrijzing is de gemeente kleiner geworden. “De jeugd is niet meer als vanzelfsprekend aanwezig, de kerk zit tegenwoordig in moeilijk vaarwater. De betrokkenheid bij de kerk kun je niet aflezen aan het kerkbezoek op zondag”, constateert Kip. Hij merkt dat er nog altijd veel interesse is in religie en spiritualiteit. Zaken waar dominee Kip dagelijks mee bezig is. Het werken met kleine groepen. Praten over de bijbel, meditatiegroepen. Voor Kip zijn het belangrijke en mooie aspecten van zijn werk. “Ik ben graag bezig met het uitleggen van de bijbel en dan het liefst in kleine groepen”, zegt hij. De predikant is dankbaar voor zijn werk in Geldrop-Mierlo. “Je komt als dominee met vertrouwen. Het is bijzonder als je diep in het leven van mensen mag kijken, dat is iets kostbaars.”
Op 5 mei neemt Jan-Hendrik Kip officieel afscheid tijdens een speciale middagdienst in ‘t Kruispunt. En dan is het tijd om wat afstand te nemen. “Ik ben wel toe aan even niet. Het is eigenlijk altijd druk geweest.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant