(Foto: Micle de Greef)
(Foto: Micle de Greef)

Martin’s Moment over het belang van twee minuten stil zijn

Algemeen 381 keer gelezen

Over de Dodenherdenking op 4 mei en de twee minuten stilte om acht uur is al veel gezegd en geschreven. Ook ik wil er niet over zwijgen.

Het lijkt wel of alles op dit moment extreem gevoelig ligt en of alles aanleiding moet zijn om te protesteren. Snappen doe ik dat lang niet altijd, maar meestal maak ik me er niet druk over. Regelmatig denk ik wel dat het sneu is dat mensen die er niets mee van doen hebben, wel de meeste last hebben van de protesterende medelanders.
Dat er mensen zijn die voornemens zijn om op 4 mei te demonstreren is idioot. Burgemeesters, politie en organisatoren van herdenkingen maken zich zorgen en hebben koortsachtig overleg over mogelijk te nemen maatregelen.
Mensen die juist dan een punt willen maken door hun stem te laten horen en luidruchtig aanwezig te zijn hebben er werkelijk niets van begrepen. Zwijgen is vaak goed, op 4 mei is het de enige manier om je te laten horen. Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers. Dat doen we onder meer met twee minuten stilte. Precies om acht uur ’s avonds zijn we allemaal twee minuten stil. En dan houden we dus allemaal twee minuten onze mond dicht. Twee hele minuten in het jaar. Heb geen zin om het aantal minuten in een jaar te berekenen, maar twee daarvan stil zijn zou toch moeten lukken? Alleen maar stil zijn, alleen zijn met je gedachtes. Die hoeven niet eens over oorlog en geweld te gaan. Dat is het mooie van gedachtes. Die heb je zelf, kun je voor jezelf houden en de vrije loop laten.

Als je maar wel die 120 seconden zwijgt. Twee minuten om te herdenken, om stil te staan bij onze vrijheid. Die staat onder druk, maar we kunnen nog altijd in vrijheid leven. En dat hebben we vooral te danken aan die duizenden veelal heel jonge soldaten die voor ons gestreden hebben. Al jaren ga ik op 4 mei naar de herdenking op het Brits Ereveld in Mierlo. Om te luisteren naar de verhalen en vooral naar de indrukwekkende stilte. Op het Ereveld liggen 665 soldaten begraven. Mannen die wij niet kennen. Gesneuveld in een land waar ze waarschijnlijk nog nooit van hadden gehoord. Gesneuveld voor de vrijheid van mensen die ze niet kenden.

martin de bruijne

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant