Afbeelding

Lezing over de stoomtram van Mierlo

Algemeen 401 keer gelezen

MIERLO - Rinie Weijts geeft voor Heemkundekring Myerle op 6 mei de lezing: ‘Stoomtramlocomotief Mierlo uit 1906 weer thuis in Mierlo.’

In 1886 nam de Amsterdamse koopman F. Schwiep het initiatief om een paardentramlijn tussen Eindhoven en Geldrop te realiseren. Vanuit Eindhoven centrum werd de tramlijn door Stratum, via de Rijksweg (Eindhovenseweg) over Tivoli en Zesgehuchten naar Geldrop aangelegd. Daar was een overstap mogelijk in de richting Heeze-Leende, Weert en verder. Deze tramlijn werd de Trammaatschappij Eindhoven Geldrop genoemd (TEG). De TEG werd in 1888 na enkele proefritten in gebruik genomen. Er was een reëel gevaar dat de tram bij een snelheid van 10 kilometer per uur uit de bocht zou vliegen.

Overname

Ondanks tussentijdse aanpassingen en tariefverhogingen lukte het de trammaatschappij niet om uit de kosten te blijven. In 1897 ging de TEG noodgedwongen onderhandelingen voeren met Stoomtrammaatschappij De Meijerij. Deze maatschappij had in de omgeving meerdere tramlijnen in het beheer. Na een intensief overleg kwam men in 1902 overeen dat De Meijerij de TEG zou overnemen. De paardentramlijn, gedeelte van Eindhoven naar Geldrop, zou deels verwijderd en deels vervangen worden. Bovendien had men toestemming om de lijn vanaf Geldrop via Mierlo, MierloHout en Helmond uit te breiden naar Brouwhuis, Vlierden en Asten.
Aan de hand van 160 foto’s en afbeeldingen zal de stoomtram Mierlo weer thuis zijn. Rinie zal tijdens deze “nostalgische tramrit” vertellen, hoe hij met behulp van andere leden van HKMyerle de hele tramlijn heeft weten te lokaliseren. De lezing is in restaurant Den Heuvel in Mierlo, aanvang 20.00 uur, de entree is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant