Insecten zijn boeiende en bezige beestjes. Hier een zweefvlieg, in beeld gebracht door Liesbeth Dirkse.
Insecten zijn boeiende en bezige beestjes. Hier een zweefvlieg, in beeld gebracht door Liesbeth Dirkse.

Minicursus insecten bij IVN Geldrop

Algemeen 231 keer gelezen

GELDROP - Insecten zijn boeiende beestjes die een belangrijke plaats innemen in de kringloop. In vier lessen en twee excursies, van 4 tot en met 29 juni, maakt Gerard Compiet bij IVN Geldrop cursisten insectwijzer.

De lessen zijn in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark, excursies in de nabije omgeving. Aanmelden kan tot 15 mei.

Belangrijke schakel

Insecten: de één vindt ze fascinerend, de ander vooral lastig. De mensen van IVN Geldrop: “wie er meer van weet, wisselt zijn afkeer in voor verwondering en zal eerder bereid zijn de tuin in te richten met gifvrije, inheemse planten en minder te spitten. Dat is hard nodig want het aantal insecten is dramatisch afgenomen door pesticidengebruik, onvoldoende bloeiende planten en stikstofneerslag terwijl ze onmisbaar zijn in de kringloop van het leven. Om te beginnen ruimen ze (mee) natuurlijk afval op, dat weer opgenomen wordt in de voedselketen. Ook voor de bestuiving van gewassen zijn ze belangrijk. Talloze kleine en grote dieren zijn, direct of indirect, afhankelijk van insecten.”
Docent Gerard Compiet behandelt onder meer de levenscyclus, lichaamsbouw, voortbeweging, voedsel, communicatie en symbiose. Tot de uitgelichte insecten behoren libellen, bijen, mieren, vliegen, muggen, cicaden en sprinkhanen. De laatste les gaat over mineerders en gallenproducenten.

‘Talloze kleine en grote dieren zijn, direct of indirect, afhankelijk van insecten’

De theorielessen zijn op dinsdag 4, 11, 18 en 25 juni van 20 tot 22.15 uur, de excursies op zaterdag 15 en 29 juni. In de tweede periode zijn andere insecten waarneembaar dan in de eerste. Bovendien bezoekt men dan een andersoortig leefgebied. De excursietijden en -locaties (in of nabij Geldrop) zijn nog niet bekend, de datum ietwat onder voorbehoud: bij regen en kou houden veel insecten zich schuil. Deelnemers ontdekken zeker insecten die eerder te klein, te vlug of nooit echt goed bekeken zijn.

Inschrijven

Aanmelden kan tot 15 mei bij Dorothé Heiligers: dorotheheiligers@hotmail.com, telefoon 06 11805769. De prijs inclusief koffie/ thee en digitaal cursusmateriaal is zestig euro (voor IVN-leden vijftig euro).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant